mercoledì 2 ottobre 2013

Bamboo Cocktail



Categoria : Pre Dinner

Mise en place : Mixer-glass, stir, strainer, coppetta cocktail, dry sherry, vermouth dry, orange bitter.

In decimi
5/10 di dry sherry
5/10 di vermouth dry
1 goccia di orange bitter

In cl
3,5 cl di dry sherry
3,5 cl di vermouth dry
1 goccia di orange bitter

In once
1 1/4 oz. di dry sherry
1 1/4 oz. di vermouth dry
1 goccia di orange bitter

Vecchia ricetta from "World Drinks and How To Mix Them" by William T. "Cocktail" Boothby - 1908
BAMBOO COCKTAIL. 
Into a mixing-glass of cracked ice place half a jiggerful of French vermouth, half a jiggerful of sherry, two dashes of Orange bitters and two drops of Angostura bitters; stir thoroughly and strain into a stem cocktail glass; squeeze and twist a piece of lemon peel over the top and serve with a pimola or an olive.

Guarnizione : ///

Tecnica di procedimento : (Stir & Strain) si prepara nel mixing-glass per poi essere filtrato con lo strainer nel bicchiere da cocktail.

Procedimento : mettere il ghiaccio nel bicchiere da cocktail e versare gli ingredienti nel mixing-glass, già raffreddato precedentemente. 
Mescolare e versare il tutto nel bicchiere.


Nel primo ricettario Iba del 1961 con la codifica :
Bamboo 
1/2 dry sherry
1/2 vermouth dry
1 goccia di orange bitter
Si prepara nel mixer-glass.
Coppetta da Cocktail.

Storia
Si racconta che la leggenda del "Bamboo Cocktail" abbia inizio nel 1889; quando un uomo di origine Tedesche, Louis Eppinger si trasferì in Giappone per dirigere il Grand Hotel di Yokohama.

Qui dalle proprie mani del Meneger; in mancanza del Vermouth Italiano, ingrediente indispensabile per la preparazione dell' Adonis Cocktail e di difficile reperimento, fu sostituito dal Vermouth Francese; così dando vita a quel drink conosciuto come "Bamboo"; cocktail che in pochissimo tempo, riscosse un enorme successo da parte di clienti Europei ed Americani.

Una traccia importante sulla sua creazione e sul suo creatore la troviamo in un rilevante ricettario di quei tempi; "World Drinks and How To Mix Them" di William T. "Cocktail" Boothby, del 1908. 

BAMBOO COCKTAIL.
Originated and named by Mr. Louis Eppinger, Yokohama, Japan.
Into a mixing-glass of cracked ice place half a jiggerful of French vermouth, half a jiggerful of sherry, two dashes of Orange bitters and two drops of Angostura bitters; stir thoroughly and strain into a stem cocktail glass; squeeze and twist a piece of lemon peel over the top and serve with a pimola or an olive.

Primo riferimento su Louis Eppinger e del drink in un ricettario.

Il Manager durante il suo soggiorno in Giappone divenne un importante figura; tanto da riscuotere un enorme interesse da parte dei suoi connazionali. 
Sia per le sue doti lavorative, sia per le sue amicizie politiche.



1908 - Los Angeles Herald, 17 giugno 1908.


Prima di intraprendere la strada da Manager, Louis Eppinger nella sua San Francisco, California, inizio la sua professione dietro un bancone.
Fu infatti, proprietario di un Saloon; un locale dove probabilmente sviluppo la sua conoscenza nell' arte del bere miscelato.
Una importante informazione che potrebbe avvicinarci all' idea che Louis Eppinger sia il vero creatore del Bamboo Cocktail.

Ecco alcune tracce che ci indicherebbero il suo percorso professionale.


1910 - History of the San Francisco Stock and Exchange Board" di Joseph L. King
Louis Eppinger kept a bar on Halleck street, just below Leidesdorff. He was very popular, and a genial, jolly barkeeper, holding your attention while preparing a mixed drink. 
In his white coat, with his bullet-shaped head, with little hair on the top, and a black mustache, always laughing and telling a joke, he appeared to be just the man to succeed in keeping a bar. 
Unfortunately, he spent all of his profits gambling in stocks, generally on the wrong side. 


1896 - The San Francisco call.,12 Maggio 1896


Eppinger che lascio la sua San Francisco intorno al 1889/90, morirà all' età di 77 anni nel sua città adottiva di Yokohama, così come ci descrive l'articolo di giornale.


1908 - Los Angeles herald., June 17, 1908
PROMINENT HOTEL MAN DIES IN YOKOHAMA
Louis Eppinger, Manager of House at Which Most Europeans and Americans Stopped, Expires in Adopted Country

SAN FRANCISCO,june 16. - A private cablegram has been received here announcing the death at Yokohama of Louis Eppinger, manager of the Grand Hotel in that city, and one of the best known hotel men on the Pacific coast and in the orient. 
Mr. Eppinger was 77 years of age.
Formerly in business in San Francisco and Portland in the 70s Mr. Eppinger has for the past eighteen years been manager if the grand hotel in Yokohama, the hostelry at which nearly all Europeans and Americans stopped when in that city.
He was one of the best known Americans in the orient, had a wide acquaintance not only on the Pacific coast but in Japan, China and in the Philippines.
Mr. Eppinger enjoyed the confidence of the Japanese government, was decorated by the mikado for having sent all his employes to the army in the Japanese-Russian war on full pay, and for other assistance rendered to the government.
Mr. Eppinger came to san Francisco in March on a visit and had but recently returned to Yokohama.


Si potrebbe quindi confermare dopo queste notizie che sia Louis Eppinger il vero creatore, ma come molti altri cocktails classici le tracce sono molte e molte sono le incertezze; ecco alcuni riferimenti trovati in alcune mie ricerche sul "Bamboo Cocktail" che potrebbero essere contrastanti sul Manager.



1886 - Western Kansas world., September 11
A new and insidious drink has been introduced by some Englishman, and is becoming popular in New York barrooms.
It consists of three parts sherry and one part vermouth, and is called "bamboo".

1886 - St. Paul daily globe., September 19
One of the latest and most insidious drinks was recently introduced into swell saloons in this city by an Englishman.
Consists of three parts sherry and one part vermouth.
It is called "Bamboo," probably because after imbibing the drinker feels like "raising Cain".

Due articoli che metterebbero tutto in discussione.
Come inoltre anche il ricettario di Thomas Stuart del 1904 ristampa del 1896, "Stuart's Fancy Drinks and How to mix them".


Nelle ultime pagine, nel paragrafo "New and Up-To-Date Drinks.


Anche David Wondrich nel suo libro "Imbibe!" cita un probabile drink precedente, il "Boston Bamboo".


1895 - Omaha daily bee., 3 Febbraio 1895 


La combinazione di sherry e vermouth vede inoltre la comparsa di altri drinks con altri nomi:

1889 - Pittsburg dispatch., July 28, 1889
Lots of men come in here and call for a "marine cocktail," an odd fancy of mine, composed of sherry, vermouth and orange bitter, with a spoonful of shaved ice.

1922 - Cocktails - How to Mix Them by Robert Vermiere
Bamboo cocktail
Fill the large bar glass half full of broken ice and add:
1 das of Orange Bitters.
1/4 gill of Dry Pale Sherry.
1/4 gill of Franch Vermouth.
Stir up well, strain into a cocktail-glass, and squeeze lemon-peel on top.
This drink is very popular amongst the British residents in India, and also is called "Reform Cocktail."

1926 - Harry's ABC of Mixing Cocktails by Harry MacElhone


1930 - The Savoy Cocktail Book by Harry Craddock
EAST INDIAN COCKTAIL
Due parti di Vermouth francese e
Sherry con una spruzzata di Orange Bitters.
Shakerare bene e filtrare nel bicchiere da cocktail.

REFORM COCKTAIL
1 spruzzata di Orange Bitters
1/3 Vermouth francese 
2/3 Sherry
Shakerare bene e filtrare nel bicchiere da cocktail.
Aggiungere una ciliegia.

1947 - Bartender's Guide by Trader Vic
AMOUR COCKTAIL
3/4 oz. sherry
3/4 oz. French vermouth
2 dashes Angostura bitters
Shake with cracked ice; strain into chilled cocktail glass.
Twist orange peel over drink.

ARMOUR COCKTAIL
Substitute orange bitters in Amour Cocktail.

1961 - Old Mr Boston de luxe official bartenders guide by Leo Cotton
EAST INDIA COCKTAIL NO. 2
1 1/4 oz. Dry Vermouth
1 1/4 oz. Sherry Wine
1 Dash Orange Bitters
Stir well with cracked ice and strain into 3 oz. cocktail glass.


1908 - The sun - 5 Gennaio 1908
Japanese Martini cocktail




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