1862 - From "How To Mix Drinks or The Bon-Vivant's companion" by Jerry Thomas
1948/1958 - From "The Fine Art of Mixing Drinks" by David A. Embury
Spritzer
A Rhine-wine Highball consisting of Rhine wine and charged water, approximately half and half.
1996 - From - "365 Cocktails" by Gino Marcialis - ed. 1996
Come si può notare nelle ricette qui sopra elencate le varianti principali non sono essenzialmente gli elementi che le compongono (anche se molto importanti) ma bensì il nome.
Jerry Thomas, nel suo libro del 1862, ci descrive il drink con una composizione di mezza porzione di bicchiere di Rhine-Wine riempito da Seltzer, facendo attenzione a bilanciare il gusto finale.
In ultimo, cosa molto importante e che mi ha fatto riflettere sulle probabili origini dello "Spritz" e l'affermare che è un drink esclusivamente Tedesco.
David A. Embury, nel suo libro, ci descrive lo "Spritzer" con una composizione di mezza porzione di Rhine-Wine e mezza porzione di acqua.
Ed è proprio qui che ho trovato un anello di congiunzione che probabilmente potrebbe indicare il punto di partenza dello "Spritz" e "Spritzer".
Due ingredienti che come possiamo vedere sono identici alla ricetta di Jerry Thomas.
Ed infine le due ricette proposte da Gino Marcialis.
Diverse tra loro per quanto riguarda le percentuali degli ingredienti ma uguali per la natura dei componenti.
Storia
Si racconta che lo "Spritz" sia nato nel periodo della dominazione Asburgica nei luoghi del Nord-Est del' Italia.
I soldati Austriaci abituati ai loro vini, non erano molto propensi a bere quelli locali così forti di gradazione alcolica.
Quindi, ordinavano il loro calice di "Spritz" (nome corrispondente ad un vini Austriaco della regione di Wachau) allungandolo con acqua.
Durante alcune mie ricerche sulle tracce di qualche vino o vitigno in Austria che ricordasse il termine del drink ; ho personalmente trovato solo un nome che potrebbe avere qualche somiglianza al termine e cioè il nome di un paese che sorge sulle rive del fiume Danubio nella regione di Wachau :
"Spritz", conosciuto sopratutto come un ottima zona per la produzione di vino.
http://en.wikipedia.org/wiki/Spitz,_Austria
Secondo alcuni il termine "Spritz" deriva dal verbo Tedesco "Spritzen" che tradotto nella lingua Italiana corrisponde al verbo "Spruzzare". Mentre per alcuni deriva o trae spunto dal' abitudine dialettale dei Veneziani.
Per quanto o per come il termine derivi da una lingua o da un dialetto, mi permetto di pensare che molti dei nostri dialetti Italiani hanno nel passato subito un influenza dalle varie e storiche dominazioni straniere.
Basti pensare al dialetto milanese con la lingua francese o alcuni termini che negli anni sono entrati a far parte della nostra lingua Italiana come ad esempio nel campo del Bartending : Vermouth e Bitter.
Inoltre mi permetto di pensare che in passato era un usanza correggere o lavorare il vino per renderlo "bevibile", quindi piacevole al palato, visto che non si conoscevano le tecniche moderne di lavorazione.
Nel corso degli anni questo drink si è rapidamente diffuso e radicato nelle città del Veneto, del Friuli-Venezia Giulia, del Trentino, dell'Istria e in altre città del' Italia centro settentrionale (grazie anche a continue pubblicità della nota casa liquoristica "F.lli Barbieri" che dal' inizio del 2008 ha avviato una campagna pubblicitaria, spingendo nel consumo del loro "Aperol Spritz").
In ogni luogo ha assunto (o quasi) delle caratteristiche locali.
In Veneto lo "Spritz" viene composto da :
- Prosecco : vino locale ottenuto con uve provenienti dal vitigno "prosecco" che può presentarsi sia fermo,frizzante o spumante con una gradazione alcolica intorno ai 11° gradi (in base alla tipologia) con caratteristiche organolettiche fruttate.
- Aperol e Select : due liquori , ottenuti da ricette segrete che prevedono l'utilizzo di materie prime tra le quali erbe, spezie e arance con una gradazione per l' Aperol di 11° gradi e il Select di 14° gradi.
Il primo nato a Padova e presentato in occasione della Fiera Internazionale della città stessa nel 1919, mentre il secondo nasce a Venezia nel 1920.
- Seltz o Soda : Seltz è acqua con aggiunta di CO2 (anidride carbonica) mentre la Soda è acqua e bicarbonato di soda.
A Padova, lo "Spritz" è diventato negli anni più di un semplice aperitivo, ma bensì un rituale … in special modo tra universitari in piazza delle Erbe, (punto di ritrovo).
RICETTE "SPRITZ" PROPOSTE DALLE 2 AZIENDE LIQUORISTICHE
APEROL SPRITZ
2 parti di Aperol
3 parti di prosecco
Spruzzo Seltz (o soda)
Lo Spritz perfetto si prepara in un bicchiere rock o in un calice grande da vino. Mettere ghiaccio e mezza fettina d’arancia nel bicchiere. Versare il prosecco, aggiungere seltz (o soda) e finire con Aperol versandolo con un movimento circolare per evitare che si depositi sul fondo.
SELECT SPRITZ
2 cl Select
3 cl Prosecco
5 cubetti di ghiaccio
Spruzzo di seltz o soda
1/2 fetta d'arancia
In Trentino-Alto Adige non cambia molto da quello sopra descritto , l' unico ingrediente che varia è l' utilizzo del vino.
A Trento in special modo viene utilizza lo spumante del' azienda Ferrari.
Mentre in Alto-Adige viene servito semplicemente con vino bianco e acqua frizzante.
In Lombardia e sopratutto nella provincia di Brescia, lo "Spritz" viene chiamato "Pirlo".
Le origini del nome - from "http://it.wikipedia.org/wiki/Pirlo" :
"Il nome pirlo deriva dal particolare movimento circolare che il Campari (o Aperol) fa dopo la sua caduta nel vino bianco. Nel dialetto bresciano infatti si usa dire ho fatto un pirlo a testimonianza di una caduta non traumatica per terra.
Il liquore versato, cadendo nel bicchiere, ricorda un pirlo (una caduta) andando verso il basso e tornando poi verso l'alto.
Il "Pirlo" rappresenta un pezzo di cultura bresciana, tramandata di generazione in generazione e per questo meriterebbe il marchio DOC".
Preparato con :
- Vino spumante o fermo della Franciacorta : vino prodotto nella zona del bresciano con uve Chardonnay e/o Pinot nero e/o Pinot bianco con una gradazione che corrisponde sui 11,5° gradi circa.
- Bitter Campari : liquore che come caratteristica lo differenzia da altri per le sue proprietà amaricanti seppure dolce nel suo gusto. Ottenuto da una ricetta segreta, tra infusione di erbe, piante, frutta in alcool e acqua con una gradazione alcolica di 18° gradi.
Seltz, Soda o Acqua frizzante.
In Friuli il drink viene chiamato "Furlan" ed è servito con una oliva.
Nel ricettario Iba del 1987 (anno non attendibile) ne fece parte un drink di nome "Spritzer" o chiamato anche "White wine Spritzer" che aveva come ingredienti : vino bianco, seltz (o soda water) con una guarnizione di una fettina di limone (vedi ricetta sopra indicata).
Di questo drink si racconta che sia nato in Germania negli anni '20 per poi diffondersi nel resto del mondo.
Gino Marcialis nel suo libro "1000 Cocktails" del 1987 prodotto da Arnaldo Mondadori Editore, propone "Spritzs" con l'aggiunta di molteplici liquori.
Timeline
1862 - From "How To Mix Drinks or The Bon-Vivant's companion" by Jerry Thomas
211 Rhine Wine and Seltzer-Water
(Use large bar glass)
Fill large bar glass half full with Rhine wine, and fill balance with Seltzer-water. This is a German drink, and is not very likely to be called for at an American bar.
1869 - From "Cooling Cups and Dainty Drinks" by William Terrington
Various German mineral waters, especially Seltzer, Schwalbacher Weinbrunnen, Fachingen are in great request-Seltzer pre-eminently : this is sometimes drunk either as a beverage by itself, or mixed with wine or brandy.
1878 - 8 August - From "The New York Times"
A HOTEL-KEEPER SHOOTS HIMSELF.
1878 - From "American and other drinks" by Leo Engel
160 RHINE RELISH.
Fill large tumbler half full of Rhine wine, and fill up with soda water.
1882 - From "New and Improved Bartender's Manual" (ed. 1934) by Harry Johnson
RHINE WINE COBBLER.
(Use a large bar glass.)
1 1/2 tablespoonfuls of sugar;
1 1/2 wine glass of water or a squirt of syphon selters or vichy dissolve well with a spoon;
1 1/2 wine glasses of Rhine wine; Fill the glass with shaved ice. Stir up well with a spoon; ornament with grapes,
orange, pineapple, strawberries, if in season, in a tasteful manner, and serve with a straw.
This is a, fashionable German drink, and tastes very pleasant.
RHINE WINE AND SELTERS.
(Use a large wine glass.)
The bartender's attention is called to the fact that when a customer calls for Rhlne wine and selters water, he desires a larger portion of wine than of selters, and, if he should call for selters and wine, lie desires more selters than wine; it is understood, in serving wine and selters, the imported selters must be used, the artificial selters will spoil the wine and destroy its flavor; attention must be paid that both the wine and the selters are continually kept on ice.
This is a favorite drink with German people and preferred by them in many cases to lemonade.
1884 - 11 September - From "The New York Times"
TROTTING AT FLEETWOOD
1884 - From "How to mix drinks. Bar keepers' handbook" by Winter George
RHINE WINE COBBLER.
(Use large bar glass.)
One tablespoonful of sugar, dissolved in a little water;
One and a half wine glass of Rhine wine;
Fill the glass with ice;
Stir well with a spoon, and dress with fruit, and serve.
RHINE WINE AND SELTZER.
(Use a wine glass.)
Fill the glass three-quarters full of Rhine wine and balance of glass with syphon seltzer or Vichy, then serve.
1884 - From "The Complete Bartender Art Of Mixing Plain and Fancy Drinks" by Albert Barnes
41. RHINE WINE COBBLER.
Use large bar glass i pony glass of water, and 1/2 table spoonsfull of sugar well mixed with a spoon until the sugar is disolved, 2 wine glasses of Rhine Wine, fill with cracked ice, stir well with a spoon, and ornament with grapes, orange,pine apple and berries in season, serve with straws
134 RHINE WINE AND SELTZER
Use large bar glass. Fill glass 2/3 full of Iced Rhine Wine,
the balance of the glass with Seltzer.
1887 - From "Jerry Thomas' Bartender's Guide" by Jerry Thomas
Rhine Wine and Seltzer Water.
(Use large bar-glass.)
Pour in Rhine wine until the glass is half full
Add two small lumps of ice.
Fill the glass with Seltzer water.
1895 - From "Modern American Drinks" by George J. Kappeler (1895)
Rhine-Wine and Seltzer
Fill a thin glass half full of Rhine-wine, then fill up with seltzer. This is a favorite summer drink.
1900 - From "The 20th century guide for mixing fancy drinks" by Maloney James C.
CATAWBA COBBLER.
Fill mixing glass full fine ice.
1/2 tablespoonful sugar.
1 teaspoonful lemon juice.
2 wine glasses Catawba wine.
Shake well, dress with fruits and dash with seltzer, pour a little claret on top, serve with a straw.
RHINE WINE COBBLER.
The same as Catawba Cobbler, using Rhine wine instead.
RHINE WINE AND SELTZER.
Fill a small, thin punch glass one-half full wine, balance with seltzer or any carbonated water. All still wines are served in the same manner.
1902 - From "Bariana - Recueil Pratique de toutes Boissons Americaines et Anglaises" by Louis Fouquet
N° 141 RHINE WINE COBBLER
(COBBLER AU VIN DU RHIN)
Verre B
Remplir de glacé pile vere B, une cuillerée à café de sucre poudre, 3 traits de curacao, 2 traits de noyaux, finir avee vin du Rhin et eau en égale quantité, bien remuer, fruits selon la saison, une tranche d'ananas, une tranche d'orange.
Chalumeaux et servir.
N.B. - Cette boisson est très en vogue en Allemagne.
1904 - From "American Bar" by Frank Newman
N° 232 Rhine-wine Cobbler
Verre n° 10
Prendre le verre n°10, remplir aux 3/4 de glace pilée :
1 cuillerée à café de sucre en poudre,
4 traits de curacao
3 gouttes de cherry-brandy.
Remplir avec du vin ' du Rhin, adapter un gobelet en argent,
frapper fortement, garnir avec 2/2 tranches de citron et quelques fruits de la saison,
servir avec chalumeaux.
1904 - From "Stuart's Fancy Drinks and How to mix them" by Thos. Stuart
Rhine Wine Cobbler.
(A large bar glass.)
11/2 table-spoon sugar.
11/2 wine glass water.
11/2 wine glass Rhine wine.
Fill glass with fine ice; stir well;
ornament with
fruits, and serve with a straw.
Rhine Wine Lemonade.
(Prepare in a goblet)
1 table-spoon sugar.
Juice of 1/2 a lemon.
A little ice, and fill up with Rhine wine; dress with
fruit in season, and serve.
Rhine Wine and Seltzer
(A large bar glass.)
Fill glass half full Rhine wine, balance with Seltzer.
Both the Rhine wine and Seltzer should be kept on ice.
The above is a favorite drink among the Germans, who prefer it to lemonade.
1907 - 1914 - From "The World's Drinks And How To Mix Them" by Hon.Wm. (Cocktail) Boothby
279 RHINE WINE AND SELTZER.
Half fill a medium-size cut bar-glass with cold Rhine wine and fill up the balance of the glass with siphon seltzer of the ice.
1910 - From "jack manual" by Jack A. Grohusko
RHINE WINE COBBLER
(Use large bar glass half full of ice.)
1 tablespoonful of sugar
1 jigger mineral water
2 jiggers Rhine wine.
Fill up with ice, stir well, ornament with fruit and serve with straws.
RHINE WINE AND SELTZER
1/2 glass seltzer.
Fill with Rhine wine and serve.
1934 - From "Burke's Complete Cocktail and Tastybite Recipe" By Harman Burney Burke
RHINE WINE PUNCH
Rhine Wine, 3 Pints
Brandy, 3 Jiggers
Sparkling Water, 1 Pint
Maraschino, 3 Jiggers
Tea, 1 Tablespoonful
Pour the ingredients into a punch bowl, place on ice and dissolve
one quarter pound of powdered sugar.
Place the tea in small tea bags and allow to soak for ten minutes.
Add sliced fruit and stir until cold before serving.
RHINE WINE CUP
Rhine Wine, 1 Pint
Curacao, 1 Jigger
Maraschino, 2 Jiggers
Powdered Sugar, 1 Teaspoonful
Mix in large pitcher, add plenty of ice cubes,
decorate with slices of orange and pine- apple and sprigs of mint.
1934 - From "The Artistry of Mixing Drinks" by Frank Meier
RHINE WINE or MOSELLE & SELTZER
In tumbler: two-thirds of
chilled Rhine or Moselle wine,
one-third of cold Schweppes soda water or syphon and serve.
Altri drink con la presenza del vino del Reno (Rhine wine):
RHINE WINE COBBLER
In tumbler half-filled with cracked ice:
one teaspoon each of Sugar and Lemon juice;
fill with Rhine wine, stir slightly,
decorate with Fruit of season and serve with spoon.
RHINE WINE CUP for six drinks
or
SPARKLING RHINE WINE CUP for ten drinks
1934 - From "What Shall We Drink?" by Magnus Bredenbek
MIXING A RHINE AND SELTZER
This simple drink is much liked by the Germans.
Fill a wine goblet half full of Rhine Wine, add two ice cubes and fill glass with very cold seltzer.
Stir and drink.
RHINE WINE COBBLER
Germans are very fond of this Rhine Wine Cobbler, and with good reason.
Use a large goblet and pour into it a tablespoon of "gum," add five ounces of Rhine Wine,
fill glass with fine ice, stir and top with fruits in season.
Imbibe through straws.
MOSELLE COBBLER
Do sa in Rhine Wine Cobbler.
CHABLIS COBBLER
Do as in Rhine Wine Cobbler.
1938 - 13 February - From "New York Times", "Notes and Reflections on the Night Clubs" by Jack Gould, pg. 156:
ADVENTUROUS souls who mourn the demise of the speakeasy and the crafty devices which often distinguished its existence might refresh their memories by a visit to the cellar and second-floor joints up Yorkville way. Operating without benefit of liquor license and justifying a restaurant license by employing nimble-footed individuals who scurry to neighboring delicatessen or coffee put to fill an order, these places, of which there are about thirty in the area bounded by First and Third Avenues and Seventy-ninth and Ninetieth Streets, retain much of the flavor of yesterday's peephole establishments. They are not to be confused, naturally, with Yorkville's numerous legitimate places.
The advertised drink is a "spritzer," consisting of apple cider and seltzer, which retails for 15 or 25 cents a drink and wholesales at about 2 cents a drink.
1939 - From "Model memoirs and other sketches from simple to serious" by Stephen Leacock
1943 - 10 August - From "New York Times",
pg. 4 ad:
"SPRITZER"
One of the most delightful of summer drinks is "spritzer" -- half well-chilled white wine, two cubes of ice, and sodas to fill. Essential, however, to full enjoyment of this beverage is the type and quality of the wine in it. Inglenook Traminer and Riesling have been carefully selected by us as having true Rhine wine quality as nearly as is approximated in America. Excellent for "spritzer", Inglenook Traminer, Riesling and Navalie White are also heartily recommended by us as medium-dry white table wines especially useful in summer, and which are agreeably moderate in price.
1943 - From "3 Bottle Bar" by H.i. Williams
Wine and Soda
4 ounces of chilled Dry White Wine
Charged water
Pour 4 ounces of chilled Dry White Wine in an 8-ounce glass.
Fill up with charged water. (if the wine and water are cold,
no ice is needed but one cube will do no harm.)
Someone dubbed this the poor man's champagne, and not a
bad name for a drink that is good with any meal, is inexpensive, and adds
the sophisticated touch of a sparkling wine.
1948/1958 - From "The Fine Art of Mixing Drinks" by David A. Embury
Spritzer
A Rhine-wine Highball consisting of Rhine wine and charged water, approximately half and half.
1949 - From "The Professional Mixing Guide" By Angostura-Wuppermann Corporation
Spritzer
1/3 Rhine Wine,
2/3 Seltzer.
Pour chilled Rhine Wine into Highball glass,
add well chilled seltzer and stir slightly.
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