giovedì 3 febbraio 2011

White Lady Cocktail


Categoria : Pre-Dinner, Short Drink

Mise en place : Gin, Cointreau, Succo di Limone, Boston Shaker, Strainer, coppetta Cocktail.

In decimi
4/10 di Gin
3/10 di Cointreau
2/10 di Succo di limone

In cl
4 cl di Gin
3 cl di Cointreau
2 cl di Succo di limone

In once
1 1/4 oz. di Gin
1 oz. di Cointreau
3/4 oz. Succo di limone

Vecchia ricetta from "Harry's ABC of Mixing Cocktails" by Harry MacElhone - 1926
White Lady Cocktail
1/6 Brandy
1/6 Crème de Menthe
2/3 Cointreau
Shake well and strain.

Guarnizione : ////

Tecnica di procedimento : (Shake and Strain) si prepara nel boston shaker per poi essere filtrato con lo strainer nel bicchiere da cocktail.

Procedimento : raffreddare il bicchiere eliminando l’acqua prodotta in quest’ultima fase. Versare gli ingredienti , facendo attenzione che il ghiaccio sia cristallino ; shekerare e versare nella coppa.

Nel primo ricettario Iba del 1961 con la codifica di:
White Lady
2/4 dry Gin
1/4 Cointreau
1/4 succo di limone
Si prepara nello shaker con ghiaccio cristallino.
Bicchiere doppia coppetta da Cocktail o nel calice.

Nel terzo ricettario Iba del 1993 con la codifica di:
White Lady
5/10 Gin
3/10 Cointreau
2/10 Succo di limone
Shaker.
Coppetta cocktail.

Nel quinto ricettario Iba del 2011 (categoria "The Unforgettables") con la codifica :
WHITE LADY 
All Day Cocktail
4 cl Gin
3 cl Triple Sec
2 cl Fresh lemon juice
Add all ingredients into cocktail shaker filled with ice.
Shake well and strain into large cocktail glass.

Storia
La paternità del "White Lady" viene contesa da due grandi personaggi del Bartending; due grandi icone del secolo scorso.
Un paternità al quanto contraddittoria se si pensa al cambiamento degli ingredienti del "White Lady". 
Un nome per due codifiche; un nome che per ognuno ha probabilmente una propria musa ispiratrice.


Le prime tracce sul "White Lady" compaiono sul ricettario del grande Barman Scozzese Harry MacElhone, "Harry's ABC of Mixing Cocktails", un drink che vede nella sua componentistica un mix tra brandy, crema di menta e cointreau.
Un drink che nel ricettario non ha un nome; una referenza che ci potrebbe delineare una traccia fondamentale.
Mentre per l'attuale codifica che vede gli ingredienti come; gin, cointreau e succo di limone; vede come prima referenza il ricettario di Harry Craddock del 1930; "The Savoy Cocktail Book".


Per molti il "White Lady" è una trasformazione di un altro classico del bere miscelato e cioè il "Side-Car"; drink con brandy, cointreau e succo di limone che anche in questo caso tra i tanti contendenti sulla sua creazione vede comparire ancora una volta il nome di Harry MacElhone; ma purtroppo tracce importanti darebbero come creatore un altra persona; Pat MacGarry, popolare Bar-tender del Buck's Club di Londra.

Ma ritornando al drink in questione secondo alcune fonti il "White Lady" con un mix tra crema di menta e brandy, sarebbe stato realizzato da Harry MacElhone, quando inizio la sua attività al Ciro's di Londra nel 1919.
Qui secondo alcune fonti prima di trasferirsi a Parigi e stabilirsi dietro il banco bar del  "Harry's New York Bar", rielaboro la codifica; eliminando i due ingredienti iniziali per dar posto al gin e al succo di limone.
Purtroppo di questo cambiamento non si hanno tracce e personalmente non ho trovato nulla che darebbe la paternità del attuale "White Lady" a Harry MacElhone.
Un esempio che potrebbe confermare che non fu MacElhone a realizzare li nuovo mix potrebbe essere il ricettario datato 1930; "Cocktails by Jimmy" late of CIRO'S".
Un manuale scritto dal bartender Jimmy che secondo alcune fonti lavoro sotto il comando di Harry MacElhone.


Ma questo riferimento potrebbe essere inesatto se si pensa che Harry MacElhone nel 1923 si trasferì a Parigi per poi dirigere nuovamente il "Harry's New York Bar".
Locale che successivamente fu rilevato dal Barman.

In una nuova ristampa datata 2006; ristampa della nuova edizione del 1998 del "Harry's Abc of Mixing Cocktails" di Harry MacElhone with new material by Andrew & Ducan MacElhone, avremo una nuova traccia che indicherebbe Harry MacElhone come creatore.
Più precisamente nel 1929; un anno prima di Harry Craddock.


Nonostante tutto Il primo riferimento del mix tra gin, cointreau e succo di limone lo troviamo nel ricettario di Harry Craddock, il barman del Savoy Hotel di Londra; "The Savoy Cocktail Book" del 1930.


Inoltre sembrerebbe che non fu l'unico ricettario nel 1930 a registrare il "White Lady" con la codifica di Harry Craddock; ci sarebbe probabilmente un altro; il manuale di Knut W. Sundin "200 selected drinks"; che personalmente posso accertare con il ricettario del 1936, quarta edizione, ma non con quello del 1930.
Nulla di questo per il momento è accertato.


Ritornando a ritroso nella speranza di trovare nuove ed interessanti tracce, ho potuto scoprire curiosi  riferimenti; datati 1929.

1929 - From "Le Sommelier. Revue mensuelle officielle "puis" et propriété exclusive" de l'Union des sommeliers de Paris.


1929 - From "Sunday Mail" - December 8
It a cocktail is wanted on a grizzling hot day, mix equal quantities of gin, Cointreau, and lemon juice and you have a refreshing and stimulating White Lady.
Substitute brandy for gin, and behold a Side Car.
Some people also substitute ripe grapefruit juice for the lemon juice.
There, on a tray, I always keep my shaker, one of the models which gives it crystal-clear, ice-cold, diluted drink, free from the least possibility of contamination by impure ice because it has a separate chamber for holding ice, or, if that is not available, a special freezing mixture.

1929 - From "Sunday Mail" - August 11
THE SIDECAR.
I therefore propose to step into the breach and tell you something about cocktails, even at the risk of writing in the style of the late Mrs. Beeton. 
We will assume that you have a stock of gin, vermouths (sweet and dry), brandy, and the standard liqueurs, that you have a shaker and some ice and some fruit.
And, of course, a fierce desire to get the most out of life.
Which cocktail shall we make first?
Personally, I vote for a 'sidecar.' 
If I were deported to a desert island and were forced to choose one variety of cocktail to drink for the rest of my life.
I should undoubtedly choose the 'side-car.' 
As a daily diet, refreshing and nutritious, the 'sidecar' cannot be bettered, for its ingredients are simply
equal parts of brandy, Cointreau, and lemon juice.
I hope that the publication of this recipe, with which every schoolboy should be familiar, may serve as a corrective to those thousands of cocktail makers who, when making a "sidecar'', use gin instead of brandy. 
Ca, c'est magnifique, mais ce n'est pas "sidecar",
As a matter of fact, gin, Cointreau, and lemon juice, though a little jeune fille, is a recognised cocktail.

Altri ed interessanti articoli 

1937 - From"The Australian Women's Weekly" - April 3
Victor, who invented the "White Lady," "Blue Lady," and "Black Lady," and Percy Cox, who won the British Empire Cocktail Competition with his "Perfect Lady," are among the experts working on special Coronation brews.
A red, white and blue striped cocktail has already been evolved, the blue supplied with blue gin, curacoa or cointreau, but the mixing of it is such a long and delicate process that it would be impossible to serve it in large quantities.


1937 - From"The Advertiser" September 23
"Golden Lady"
It was Victor, one of London's cocktail experts, who invented the famous "White Lady,' the aperitif many women choose if they feel inclined for a little mild alcoholic refreshment. He followed it up with "Blue Lady" and "Black Lady,' and now has produced another "masterpiece," which he has christened "Golden Lady." 
It is rather like the original, but orange juice and egg yolk take the place of lemon juice and egg white.
Victor has been persuaded to tell his secret to one or two specially favored clients, and they have passed it on. The recipe calls for one-third Cointreau,
one-third dry gin, one-third fresh orange juice, a teaspoonful of egg yolk, and two or three drops of grenadine.
The shaking is important, say the experts, and the drink must be served ice cold.


1937 - From "Examiner" September 29
Cocktail Blonde
The new cocktail is "Golden Lady," an invention of the wizard cocktail shaker. Victors, of Grosvenor House. 
"White Lady" was Victor's first child.
Here is the recipe-for the other blonde lady: 1-3 Cointreau, 1-3 dry gin. 1-3 fresh orange juice,. a teaspoonful of yolk of egg, 1 dash of grenadine, to bring out the colour.


Un nuovo e probabile creatore del "White Lady"; lo stesso Barman che comparirà anche nel ricettario di William J. Tarling del 1937 "Cafe Royal Cocktail Book".
Creatore del :

BLUE LADY
Invented by Victor
1/2 Blue Curasao (Gamier). 
1/4 Booth's Gin.
1/4 Fresh Lemon Juice. 
Dash of White of Egg. 
Shake and strain.

SILVER CELEBRATION 
Invented by Victor
1/2 Kirsch.
1/4 Gin.
1/4 Cointreau. 
Teaspoonful Lemon Juice.
Dash of White of an Egg.
Shake and strain.
Frost the rim of glass by rubbing in orange juice and sugar.

Ed inoltre, sempre nello stesso libro, troveremo interessanti creazioni, come se ogni singolo Bartenders fosse stato contagiato da una propria "Lady".

BROWN LADY
1/2 Gin.
1/4 Lemon Juice. 
1/4 Van der Hum. 
Shake and strain.

CHINESE LADY
Invented by E. J . Clarke
1/4 Yellow Chartreuse. 
1/4 Grape Fruit Juice.
1/2 Lemon Gin (Booth's).

GOLDEN LADY
Invented by Gerald Kappe
1/3 Orange Juice. 
1/3 Curagao, White. 
1/3 Brandy.
Shake.

GREEN LADY
Invented by S. T. Yakimovitch
1/6 Lemon Juice.
1/6 San Silvestro Liqueur.
2/6 Wolfschmidt Green Vodka. 
Shake.

LADY DOREEN
Invented by R. W. Dobbs
1/2 Seager's Dry Gin. 
1/4 Maraschino.
1/4 Orange Juice. 
Shake.

LAVENDER LADY 
Invented by J. C. Armstrong
4/10 Booth's Gin, High and Dry. 
2/10 Calvados, Cusenier.
2/10 Cointreau.
1/10 pure Lemon Juice.
1/10 Creme Yvette. 
Shake.

PERFECT LADY 
Invented by S. Cox
1st Prize, Cocktail Competition, London, 1936
1/2 Seager's Gin.
1/4 Peach Brandy (Garnier). 
1/4 Fresh Lemon Juice. 
Dash of White of Egg. 
Shake.

PINK LADY
The White of 1 Egg.
1 tablespoonful Grenadine.
1 glass Gin.
Shake and strain into medium size glass

SHERRY LADY
Invented by Frank Korhumel
1/3 Dry Sherry (Pale).
1/3 Booth's Gin.
1/6 Cointreau.
1/6 Lemon Juice.
Squeeze Lemon Peel on top. 
Shake.

Ritornando al "White Lady", il drink sarà inoltre conosciuto come Delilah, Chelsea Side-car, Kiernander e Lillian Forever.


Timeline
1926 - From "Harry's ABC of Mixing Cocktails" by Harry MacElhone


1930 - From "Cocktails" by "Jimmy" late of CIRO'S


1930 - From "The Savoy Cocktail Book" by Harry Craddock
WHITE LADY COCKTAIL
1/4 succo di limone
1/4 Cointreau
1/2 Dry Gin
Shakerare bene e filtrare nel bicchiere da cocktail.

1930 - From "Here's how" by G Alan Keen



1920/30 - From "Cocktails - How to Mix Them - The Cocktail Key" by Herbert Jenkins Limited
White Lady
1/3 Glass Cointreau
1/3 Glass Gin
1/3 Glass Lemon Juice
1 Piece Cherry
Shake
Cocktail Glass

1934 - From "1700 Cocktails for the Man Behind the Bar. London, William Heinemann Limited"



1934 - From "The Artistry of Mixing Drinks by Frank Meier
WHITE LADY
In shake: half white of egg,
the Lemon juice & white Curacao,
half Gin; shake well and serve.

1934 - From "The official mixer's manual" by Patrick Gavin Duffy



1937 - From "Approved Cocktails" by United Kingdom Bardenters Guild
WHITE LADY.
25% Lemon Juice.
25% Cointreau.
50% Dry Gin.
Shake and strain into cocktail glass.

1937 - From "Cafe Royal Cocktail Book compiled" by Willian j. Tarling
WHITE LADY
1/4 Lemon Juice.
1/4 Cointreau.
1/2 Dry Gin.
Shake and strain into cocktail glass.

1944 - From "The standard cocktail guide" by Crosby Gaige



1945 - From "Chicago Bartenders" 1945 Bar Guide Reprint Recipes


1948 / 1958 - From "The Fine Art Of Mixing Drinks" by David A. Embury



1963 - From "1000 Cocktail" di Elvezio Grassi



2006 - From "Mr. Boston - Platinum Edition"
WHITE LADY
2 oz. Gin
1 oz. Triple Sec
1/2 oz. Lemon Juice
Shake with ice and strain into chilled cocktail glass.

CHELSEA SIDECAR
1⁄2 oz. Lemon Juice
3⁄4 oz. Triple Sec
3⁄4 oz. Gin
Shake with ice and strain into chilled cocktail glass.

DELILAH
1 1⁄2  oz. Gin
3⁄4 oz. Triple Sec
3⁄4 oz. Lemon Juice
Shake with ice and strain into chilled cocktail glass.

2007 - From "The Museum Of The American Cocktail - Pocket Recipe Guide"
White Lady
2 oz (60 ml) gin
0.5 oz (15 ml) Cointreau
0.5 oz (15 ml) lemon juice
1 whole egg white
Shake hard with ice. Strain into a cocktail glass.

Invented around 1919 by Harry MacElhone-then bartender at Ciro's Club in London - the recipe for this drink was revisited by MacElhone about ten years later at Harry's New York Bar in Paris, and took the form you see here.

2008 - (N.E.1934) From - "Cocktail Bill Boothby's World Drinks And How To Mix Them" by William "Cocktail" Boothby



2009 - From "Mr. Boston - Official Bartender's Guide" By Anthony Giglio with Jim Meehan
WHITE LADY
2 oz. Gin
1 oz. Triple Sec
1⁄2 oz. Lemon Juice
Shake with ice and strain into chilled cocktail glass.

CHELSEA SIDECAR
1⁄2 oz. Lemon Juice
3⁄4 oz. Triple Sec
3⁄4 oz. Gin
Shake with ice and strain into chilled cocktail glass.

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